Contact
Home
Scroll
Geen artikelen gevonden

'Duurzaamheid is niet minder. Maar anders!'

WORTEGEM-PETEGEM - Willy Naessens Group produceert CO2-neutraal door de uitstoot te compenseren met de aanleg van bossen. Missie geslaagd? Nee, er kunnen intern nog veel meer stappen worden gezet. Dus is in september 2021 Kris Vanrenterghem aangetrokken als Chief Sustainability Officer om dat proces vorm te geven. 

Duurzaamheid. Veel mensen associëren het woord met minder. Minder vlees eten, vliegen, de auto nemen. “Dat is veel te eenzijdig gedacht”, vindt Kris. “Duurzaamheid is niet minder, maar anders. Minder beton produceren gaat de wereld niet vooruit helpen. Integendeel. We moeten anders omgaan met duurzaamheid. Dat begint al met bewustzijn, dat je er iets aan kunt doen zonder meteen je leven om te gooien. Het zit ‘m in de alledaagse dingen. Alleen moet je weten wat, dan pas kun je er op acteren.” 

Dat alledaagse, daarin zou Willy Naessens Group nog een heel stuk kunnen verbeteren. Maar waar liggen die kansen? Op die vraag mochten de medewerkers middels een enquête hun ideeën spuien. En na te gaan: is alles wat we doen wel logisch? “De response was heel goed. En het heeft ons veel opgeleverd.” Zoals? “De glasplaten op onze fabrieken waren heel erg vervuild. Door ze structureel schoon te maken, scheelde dat dertig procent in de energiekosten. Wat transport betreft: soms worden betondelen eerst op de werf opgeslagen voordat ze naar het project gaan. Met een betere logistiek los je ze meteen op de plaats van bestemming. Daardoor reduceer je tevens de kosten. Duurzaam werken levert dus naast planet ook profit op.” Wat ook rendeert: “Medewerkers neem je serieus, je kweekt daardoor bewustzijn. Overigens, dat gaat niet van de ene op de andere dag. Je maakt kleine stapjes. Hoort bij de energietransitie.” 

Overigens, dit verhaal blijft niet beperkt tot Willy Naessens Group. “We zijn een deel van de keten. Toeleveranciers willen we daarbij ook graag helpen met onze expertise.”

Kees Klijn | 12 januari 2024

Willy Naessens Sustainability