Werknemer in de kijker: Hans Bosch, technisch tekenaar

30-05-2018

• Filmpje: Werknemer in de kijker: Hans Bosch, technisch tekenaar

“Naast de diversiteit en dynamiek van het bedrijf is de kennis van zaken enorm!”.

Hans BoschTechnisch tekenaar

“Met allerlei informatie een betonconstructie in elkaar puzzelen, dat vind ik leuk!”.

Hans BoschTechnisch tekenaar

Hans Bosch, technisch tekenaar en tekla modelleur, is inmiddels ruim een jaar werkzaam bij Willy Naessens Nederland. Hans is verantwoordelijk voor het maken, begeleiden en bewaken van de voortgang van het tekenwerk voor verschillende projecten. Commerciële ontwerpen vertaalt hij naar een technisch en financieel doordacht ontwerp in prefab beton, inclusief de aanverwante stalen hulpconstructies en overige bouwkundige onderdelen. Daarnaast is ook het tekenen van in het werk gestort beton inclusief wapening onderdeel van zijn functie.

Hans zelf weet zijn functie bondiger te beschrijven: “Ik zorg er met allerlei verschillende informatie voor dat er een tekening van een gebouw komt te liggen dat men precies op die manier kan gaan bouwen, zonder dat het in elkaar stort”, zegt hij lachend.

Hans neemt een slok van zijn koffie en zegt met een grappig accent: “Zo daar gaan we”. Hij draait zicht terug naar zijn computerscherm en gaat verder met zijn werkzaamheden. Op de vraag waar hij op dit moment mee bezig is reageert hij lachend: “Tja, dat weet helaas niemand…”. Een te verwachtte antwoord. Hans is een rustige jongen met veel humor en zelfspot. Zodra hij iets vertelt gaat dit gepaard met een grap, meestal een grap met betrekking tot hemzelf.

Hans is bezig met het tekenen van een onderbouw. Dit is de fundering van een pand, hetgeen zich onder de grond bevindt. Of hij dit leuk vindt om te doen? “Jazeker, het puzzelen vind ik leuk! Met allerlei informatie die ik van collega’s krijg ervoor zorgen dat het in elkaar past en er een betonconstructie uit komt rollen”, vertelt hij. Hans vervolgt: “Maar het tekenen van de bovenbouw vind ik nog leuker. Een constructie in elkaar puzzelen en op de bouw daadwerkelijk kunnen zien wat je hebt gemaakt!”.

Ruim 12 jaar geleden begon Hans zijn loopbaan als tekenaar. Hij ging aan de slag bij een architectenbureau en een tijdje later startte hij zijn eerste baan bij een kleine aannemer. Daarna heeft hij voor verschillende aannemers gewerkt. De grootste interesse van Hans werd al snel duidelijk. “Ik wilde dicht bij de praktijk staan, zien dat hetgeen ik getekend heb ook daadwerkelijk wordt gerealiseerd”. Hans vervolgt lachend: “Het is misschien overdreven maar het is toch een soort kindje. Je stopt er je ei in. Dan ben je ook trots als het er staat!”.

Af en toe gaat Hans dan ook mee naar de bouw. Dit doet hij om te ervaren hoe het in de praktijk gaat. “Deze ervaring en kennis neem je dan weer mee naar kantoor”, concludeert hij. Hans vertelt dat hij dit bijzonder vindt aan Naessens. “Naast de diversiteit en dynamiek van het bedrijf is de kennis van zaken enorm. Dit komt ook door ervaring. Daarnaast vind ik de snelheid waarmee wij projecten kunnen realiseren bijzonder”, aldus Hans.

Op de vraag of alle projecten een beetje op elkaar lijken begint Hans te lachen. “Op het eerste ogenblik wel maar dan blijken ze allemaal totaal verschillend. Een Mercedes en een Volkswagen lijken misschien ook op elkaar, maar geen enkel onderdeel van de een past in de ander”. Volgens Hans is ieder project een uitdaging, groot of klein. “In grote projecten heb je te maken met grote betonelementen en overspanningen, in kleine projecten vaak met veel details. Voor ons is ieder project bijzonder”, sluit Hans af.