fbpx

Project in de kijker: BMC Moerdijk

Project in de kijker: BMC Moerdijk

MOERDIJK – Meer ruimte creëren voor binnenopslag van pluimveemest, dat was de wens van Energiecentrale BMC Moerdijk toen zij in 2017 voor het eerst met Willy Naessens Nederland aan tafel gingen voor de bouw van een nieuwe opslagloods. Niet alleen omdat de grote krachtgenerator van het bedrijf een onderhoudsbeurt nodig had, maar ook met het oog op de toekomst…

“Veel van onze pluimveemest werd buiten opgeslagen”, aldus Marco van Dijk, Operation manager bij BMC Moerdijk. “Het is echter maar de vraag hoelang de wet- en regelgeving dit nog toelaat”. Dit was dan ook de reden voor BMC om te gaan kijken naar de mogelijkheden voor een eventuele uitbreiding in de vorm van een opslagloods. “Daarnaast stond er in 2018 een flinke onderhoudsbeurt gepland voor de machine die alles in krachtstroom omzet. Hierdoor konden we niet alle mest blijven verwerken en hadden we opslag nodig”, aldus van Dijk.

Inmiddels is de nieuwe opslagloods bestaande uit twee hallen, opgeleverd. De eerste hal, gerealiseerd voor het opslaan van pluimveemest, bedraagt een oppervlak van 3.200 m2. De tweede hal, gerealiseerd voor het opslaan van de assen, bedraagt een oppervlak van 1.500 m2. Bijzonder zijn de in het werk gestorte wanden van 8m en 12m hoog.

Klik
Tijdens het eerste gesprek was er direct een klik tussen de opdrachtgever en Willy Naessens Nederland. Van Dijk: “We merkten dat de commercieel adviseur echt met ons meedacht. Hij begreep ons idee en adviseerde direct hoe we dit het beste binnen jullie concept konden bouwen. Niet alleen om het idee in jullie concept te laten passen, maar ook om het zo efficiënt en goedkoop mogelijk te kunnen realiseren”.

Doordat Willy Naessens al vroeg in het proces betrokken werd kon optimalisatie plaatsvinden en was het mogelijk een concurrerende prijs neer te leggen. “Dat was ook te zien aan de offerte die wij ontvingen”, aldus van Dijk. “We hadden een goed gevoel bij de prijs-kwaliteitsverhouding, dit samen met de klik die we hadden, maakte dat we met Naessens wilden bouwen”.

Het proces
De conceptmatige aanpak van Willy Naessens maakt het mogelijk een strakke planning te hanteren en waarborgen. “Het proces verliep super snel”, aldus van Dijk. “Iedereen was constant overal bezig en het heien en uitgraven werd in rap tempo gedaan. Maar ook de opbouw van de betonelementen ging ontzettend snel. Als ik een dag niet was gaan kijken stond er bij wijze van weer een half pand bij. Dat vond ik echt bijzonder.”

Desondanks was het af en toe ook stressvol, geeft van Dijk toe: “Ik had nog nooit eerder een pand gebouwd en denk dan ook dat dit altijd wel zo zal zijn. Echter heb ik wel geleerd dat je iedereen nodig hebt in het proces. Het is heel belangrijk om aan de voorkant alles goed af te stemmen, maar belangrijker nog: om naar elkaar te luisteren. Ik kan wel uitleggen wat ik wil en nodig heb, maar de ander is specialist. Als je openstaat voor ideeën van anderen en met elkaar meedenkt, ongeacht de omstandigheden, kom je samen tot de beste oplossingen. Het contact met Naessens was hierin altijd heel goed. Jullie waren eerlijk en dachten altijd met ons mee”.

BMC Moerdijk
De Energiecentrale in Moerdijk is de enige centrale op het vastenland in Europa die pluimveemest omzet in groene stroom, middels verbranding. De elektriciteitscentrale van BMC levert genoeg energie om ruim 70.000 huishoudens in ons land te kunnen voorzien van groene stroom. Om dit te kunnen realiseren verwerkt de centrale jaarlijs 430.000 ton pluimveemest. Dat is ongeveer een derde van de beschikbare hoeveelheid in ons land!

Bouwheer:BMC Moerdijk
Type:Opslaghal
Oppervlakte:± 5.000 m²
Structuur:Betonstructuur
Wanden:Wanden in glad beton en silexbeton geïsoleerd + In het werk gestorte wanden van 8m en 12m hoog.
Dak:Kanaalplaten + TT dakelementen

“Willy Naessens begreep direct ons idee en adviseerde ons hoe we binnen jullie concept het project zo efficiënt en goedkoop mogelijk konden realiseren.”

Marco van DijkOperation manager

“Ik kan wel uitleggen wat ik wil en nodig heb, maar de ander is specialist. Als je openstaat voor ideeën van anderen en met elkaar meedenkt, ongeacht de omstandigheden, kom je samen tot de beste oplossingen.”

Marco van DijkOperation manager

Met Willy Naessens kiest u voor een uniek bouwconcept. In constructie en in uitstraling. Dankzij onze verticale integratie beheren wij het hele proces; van ontwerp, engineering en productie tot eigen transport en montage. Lees verder

Trotse hoofdsponsor RKC

Willy Naessens Nederland BV

Vimmerik 18
5253 CB, Nieuwkuijk

Postbus 9
5253 ZG, Nieuwkuijk

085-2737230
info@willynaessens.nl